force majeure aarhus teater
Scala

Scala

Dato & Pris

16. nov - 6. dec 2023
4. - 13. jan 2024

Billetpris

90-320 kr. 

Varighed

ca. 2 timer og 20 min inkl. pause


 

Force Majeure 

Oplev Ruben Östlunds sorte komedie som teater
— En dissekering af det perfekte liv

Den står på kvalitetstid og fuldt familiefokus, når travle Tomas, hans kone, Ebba, og deres to børn tager på fem dages skiferie på et luksusresort. Her er selv lavinerne kontrollerede og menneskeskabte. Men da katastrofen pludselig virker faretruende nær, udsættes den moderne skandinaviske familie for et uomgængeligt og grundlæggende dilemma. For hvem er vi egentlig som mennesker under civilisationens fotogene puddersne?
Vælger du det politisk korrekte eller lader du dine instinkter råde? Og ville du være villig til at indrømme det bagefter? 

På den mest genkendelige og lattervækkende måde sendes drømmen om den lykkelige kernefamilie ud i frit fald. 

Force Majeure er dramatiseret af Tim Price over svenske Ruben Östlunds mesterlige og prisvindende film af samme navn. Ruben Östlund er efter sine to seneste film, The Square (2017)og Triangle of Sadness (2022), der begge vandt Den Gyldne Palme i Cannes, en af tidens hotteste og mest kontroversielle filmskabere.

Instruktør på Force Majeure er Anastasia Nørlund. Hun har tidligere med stor succes bl.a. sat Jytte fra marketing er desværre gået for i dag i scene på Nørrebro Teater. En forestilling, der i denne sæson gæstespiller på Aarhus Teater. Scenografiener skabt af Aarhus Teaters husscenograf Laura Løwe. Som det kriseramte ægtepar kan du opleve Aarhus Teaters enestående skuespillere Kjartan Hansen og Mette Døssing.

Med Force Majeure får du en tåkrummende pinlig dissekering af den lykkeligt smilende familie samtidig med, at du kan varme op til årets skiferie.

Force Majeure havde verdenspremiere på London’s Donmar Warehouse 10. december 2021
Teaterforlag: Nordiska ApS
Ensemblet formår, uden det overhovedet virker forceret, at formidle den sorte og foruroligende humor og eksekvere den med en overlegen sans for dynamik, levering og timing
Atlas Magasin

Weekendavisen

Laura Løwes scenografi af sne, ski og hytte(u)hygge er sensationelt fremragende

Sceneblog

Det er smukt, det er enkelt, det gør ondt, og det er bidende morsomt

CPH Culture

Dansk teaterhistories velnok mest overbevisende lavineskred

Ordmose.dk

Vil utvivlsomt være sundt for hele middelklassen at kikke forbi Aarhus Teater, for at få et karikeret spejlbillede på vores higen efter perfektion, om ikke andet, kan vi jo lade som om vi griner af nogle andre

Den 4. Væg

Scenograf Laura Løwe har endnu engang forvandlet scenerummet totalt, og skabt en scenografi, der fænger fra første øjekast

Jyllands-posten

Mette Døssing og Kjartan Hansen har imponeret denne anmelder mange gange, men sjældent har deres grundlæggende teatralske stil og komiske sans givet så god mening som her

Kirsten Dahl, teaterkritiker og dramaturg

Det tragikomiske drama vækker med forrygende herlig humor og heftige psykologiske svirp stor genkendelsesklang i publikum

Iscene

Både visuelt betagende, hylende morsomt, og på godt og ondt er det hele bare en smule akavet

Force Majeure Aarhus Teater Foto Rumle Skafte
Force Majeure Aarhus Teater Foto Rumle Skafte
Handlingen kort fortalt

En velstillet kernefamilie rejser til De Franske Alper for at nyde et par dage på ski. Solen skinner, og pisterne er spektakulære, men under en frokost på en bjergsiderestaurant vender en kontrolleret lavine op og ned på alt. Med paniske gæster på flugt i alle retninger råber mor Ebba på hjælp fra sin mand Tomas, mens hun selv forsøger at beskytte deres børn.

Tomas løber i mellemtiden væk fra familien, frygtende for sit liv ... Den forventede katastrofe udebliver. Det var falsk alarm og alligevel er familiens verden blevet rystet til sin kerne. Ebba vil have Tomas til at stå ved hvordan han handlede og undskylde.

Tomas kæmper desperat for at genvinde sin rolle som familiepatriark. Men omgivet af andre par, der befinder sig i tilsyneladende perfekte parforhold bliver det hurtigt både tåkrummende pinligt.

Men selv Ebba kommer under pres i rollen som den perfekte mor. Og lever nogen overhovedet op til glansbilledet?

Vil du vide mere? 

Hver lørdag sender vi dig en mail med store og små historier fra teatret. Det kan være en sjov video med skuespillerne, ord til eftertanke fra en instruktør eller invitation til et arrangement bag om forestillingerne. 

Vil du være med i klubben og få meget mere ud af Aarhus Teater? 

force majeure aarhus teater foto rumle skafte

Holdet bag 

Ruben Östlund
baseret på film af
Tim Price
bearbejdet til scenen af 
Anastasia Nørlund
OVERSÆTTELSE & ISCENESÆTTELSE
Laura Løwe
SCENOGRAFI & KOSTUMEDESIGN
Mathilde Niemann Hyttel
LYSDESIGN
Kim Engelbredt
LYDDESIGN

Medvirkende

Kjartan Hansen, Mette Døssing, Carla Eleonora Feigenberg, Martin Bo Lindsten, Nanna Bøttcher, Ida Mia Appel*, Oskar Salvatore*, Malou Ambrosius Larsen / Karen Østergaard Wøldiche og
Axel Nymark / Aleksander Zintchouk

*Studerende ved DDSKS, Skuespil, Aarhus

force majeure aarhus teater foto rumle skafte
Artikel fra Iscene.dk af Jens Østergaard 

Interview med instruktør Anastasia Nørlund og skuespiller Kjartan Hansen

Hvad er manden, hvis han ikke er en helt? Hvem er han, hvis han ikke kan beskytte sin egen familie? Og hvad sker der, når han fuldstændigt afviser at se sine egne fejl i øjnene? Det er de centrale spørgsmål i den sorte komedie Force Majeure. ISCENE har talt med instruktør Anastasia Nørlund og skuespiller Kjartan Hansen om, hvad stykket kan fortælle os om den moderne mand.

Da en lavine truer med at ramme hans familie under en skiferie, griber familiefaren Tomas sin telefon og stikker af. Bagefter nægter han hårdnakket at erkende, at han lod sine børn og sin kone i stikken. Det er den enkle præmis i Ruben Östlunds kultfilm Force Majeure, der i denne uge sættes op som teaterstykke på Aarhus Teater.

Det er en sort komedie og et familiedrama, der scene efter scene piller den moderne mand fra hinanden, og i sidste ende afslører ubekvemme sandheder om ikke kun manderollen, men om familien og de relationer, vi har til hinanden.

Når familiens forestillinger brister

Instruktør Anastasia Nørlund står i spidsen for iscenesættelsen i Aarhus, og hun var skeptisk, da hun for halvandet år siden blev tilbudt opgaven.

Allerførst tænkte jeg, at det måske ikke var så god en idé – mest fordi filmen er så god, og hvorfor skulle man nu lave den til teater? Jeg havde brug for at forstå, hvad fortællingen ville kunne på en scene, og mærke i mig selv, hvorfor jeg skulle arbejde med den.”

Interessen blev for alvor vakt, da hun læste manuskriptet, der i teaterversionen er skrevet af den engelske dramatiker Tim Price.

”Selvom fortællingen jo foregår på et skisportssted i alperne, er det dybest set et kammerspil. Et ægteskabsdrama eller et familiedrama – et eksistentielt alpindrama måske, men ikke desto mindre en fortælling, der sagtens kan udspille sig på en scene i et lukket rum. Historien handler om nære relationer, selvbilleder og selvbedrag. Hvordan ser vi på hinanden? Hvordan ser vi os selv? Hvordan vil vi gerne fremstå? Jeg synes, det var spændende at forestille mig den fortælling udspille sig for øjnene af et levende publikum; et publikum, der er til stede, når katastroferne rammer, og når karakterernes forestillinger brister.”

At finde sin egen stemme

Anastasia Nørlund har set Ruben Östlunds film flere gange, og hun så den endnu engang, da hun fik opgaven som instruktør på iscenesættelsen. Men efter gensynet har hun forsøgt at fjerne sig fra Ruben Östlunds værk for at finde sin egen stemme, siger hun:

”Det har været vigtigt for mig at undersøge teksten frit sammen med holdet, skabe vores eget udtryk og drage vores egne konklusioner. Vi spørger hele tiden os selv og hinanden, hvad karaktererne vil, og hvem de er. Vi digter sammen. Og så digter vi måske noget andet, end Ruben Östlund har tænkt, for vi må forstå, hvilke mennesker og hvilken fortælling, vi fortæller, og hvad der er på spil. For at finde frem til den slags, må vi kunne genkende noget. Enten i os selv, eller hos folk vi kender. Eller i vores blik på verden og hinanden.”

”Jeg er vildt inspireret af Ruben Östlunds måde at se os på, og vi er sikkert enige om en masse, men jeg kan ikke fortælle noget, som jeg ikke selv oplever. Så jeg har brug for at opleve de her karakterer, der bliver født i forestillingsprocessen, og forstå deres vilje, deres smerte og deres blinde vinkler. Især deres blinde vinkler, vil jeg sige. Blind spots er vel nærmest en tematik i forestillingen.”

Manden afviklet

Det er især manden – og hans blinde vinkler – der er under lup i Force Majeure. Den traditionelle forestilling om faren som familiens overhoved og beskytter bliver grundigt revet fra hinanden, da katastrofen truer familien, og faren Tomas vælger at redde sig selv frem for sin familie. Og det bliver kun værre af, at han efterfølgende pure benægter, at episoden overhovedet har fundet sted.

I Aarhus spiller Kjartan Hansen rollen som Tomas, der stædigt holder fast i sit selvbillede, mens revnerne i det bliver mere og mere tydelige.

”Rollen er en stor udfordring, fordi jeg selv syntes, filmen var så god, da jeg så den for snart 10 år siden. Den ramte en besk nerve hos mig som mand. Men det var noget, som på det tidspunkt føltes mere fjernt end nu, da Tomas og jeg er jævnaldrende. Det er både sjovt og hårdt at grine af Tomas. I dag kan jeg mærke, at der lurer en tvivl i mig om, hvorvidt Ruben Östlund har fat i noget universalt, eller om det er okay at lade det prelle af. Så dybest set er Tomas et dyk ind i mine egne utilstrækkeligheder, eller faktisk et dyk udi, hvor længe jeg orker at fortrænge mine utilstrækkeligheder. Virkelig en sjov og spændende karakter at få lov at give et bud på.”

Et arvet selvbillede

Kjartan Hansen ser familiefaren Tomas som et menneske, der er fanget i ideen om sig selv:

”Han prøver at leve op til et arvet selvbillede. Det er en rolle, som er svær at bryde ud af, men jeg tror, han finder et ståsted til sidst. Dog ikke uden et par ydmygende oplevelser på vejen. Jeg griner også af ham, fordi han ikke forstår, hvorfor jeg – eller vi – griner. Hvilket gør den stakkel endnu sjovere at grine af. En dejlig lille spiral. Men jeg er også kommet til at holde lidt af ham. Som skuespiller kan man nemlig godt tillade sig selv at kigge ned på sin karakter, sådan som en græsk gud ser ned på mennesket, og more sig over det intetanende menneske, man lige om lidt skal ind på scenen at være for en kort stund,” siger han, og adspurgt om han kan genkende træk fra Tomas i sig selv, er svaret klart:

”En masse. Faktisk bekymrende mange. Selv om virkeligheden altid overgår kunsten håber jeg inderligt, at jeg er lidt bedre til at træffe beslutninger, end han er.”

Mansplaining

”Der er noget latterligt over de mænd, der er i fortællingen,” siger Anastasia Nørlund. ”De mangler selvindsigt og er stolte og forfængelige. De er så bange for at tabe ansigt og være til grin. De er så bange for at tabe i det hele taget. Men alle karaktererne er egentlig ret hykleriske, også kvinderne, og alle er temmeligt langt fra ‘practice what you preach’. Men der er zoomet ind på manderollen og de mekanismer, der hersker i mandefælleskaber eller mandemøder.”

”De holder hånden over hinanden, forsvarer hinanden, men udfordrer også hinanden – altså fremmede mænd udfordrer hinanden helt bogstaveligt og havner i konfrontationer. Den nedarvede idé om manden som helt og familiens beskytter er et tema, som bliver diskuteret i forestillingen. Det, at Tomas ikke vil indrømme sit svigt – hverken over for sig selv eller sin familie – men i stedet forsøger at mansplaine, gaslighte og drikke sig udenom, skaber så stor en kløft mellem ham og hans kone Ebba, at det kan få fatale konsekvenser for dem. Og alligevel kan han ikke indrømme det. Fordi han fucker med sit selvbillede? Fordi han ikke er en rigtig mand i et eller andet gammeldags perspektiv? Force Majeure peger på, at mange fortsat styrer efter et meget patriarkalsk maskulinitetsideal, og at mænds forventninger og forestillinger om sig selv lider under dette.”

Angsten for at tabe ansigt

For hende er det befriende at beskæftige sig med en fortælling, hvor en mand opfører sig på måder, som hun ofte har set i virkeligheden.

”Hans idiotiske opførsel bliver ikke undskyldt, forklaret eller forsvaret. Han har en enormt høj selvopfattelse, og det er så svært for ham at erkende, at han er blevet bange, har svigtet sin familie, været en kujon, eller hvordan man nu ser det, og det, at han ikke kan det, er ved at ødelægge alt. Jeg tror, at mænds stolthed og frygt for at tabe ansigt er skyld i virkelig mange katastrofer og krige frem til i dag. Det er ikke, fordi kvinder ikke er stolte, vi har bare ikke haft magt til at kunne ødelægge lige så meget som mænd. Og vi har slet ikke haft plads til at udvikle så store egoer.”

Flere facetter på manderollen?

Force Majeure er et tydeligt opgør med den traditionelle manderolle, og både Anastasia Nørlund og Kjartan Hansen ser tegn på, at der er kommet lidt flere nuancer på manderollerne i film og teater.

”Normerne, som Tomas bærer med sig, har – i hele mit liv – været en utømmelig kilde til satiriske fortællinger. Jeg synes alligevel, at vi i dag har et godt øje for at gøre dem en smule mere komplekse end de var, da Chevy Chase og co. var i velmagten. Selv om man også dengang fik publikum til at trække på smilebåndene,” siger Kjartan Hansen.

”Der er helt sikkert flere film og forestillinger, der arbejder med et mere nuanceret mandebillede end tidligere,” supplerer Anastasia Nørlund. ”Og jeg tror for eksempel, der er mange scenekunstnere, der er nysgerrige på at finde nogle nye vinkler og arbejder med nye tolkninger af manderollerne i nogle af de klassikere, vi stadig sætter op. Eller manderoller bliver spillet af kvinder, og så får de en anden kvalitet. Men når det er sagt, er det heller ikke vildt længe siden, jeg så den nye Mission Impossible med Tom Cruise…”

En markant film-stemme

Ruben Östlund er en svensk filminstruktør og manuskriptforfatter, bedst kendt for sine sorte og satiriske værker. Han har også arbejdet som filmfotograf og klipper på flere film, heribalndt enkelte af sine egne.

Östlund er er en af Sveriges mest succesfulde samtidige filminstruktører. Han fik sit internationale gennembrud med Force Majeure. Filmen vandt specialpris fra juryen i Cannes i 2014 og det centrale dilemma i filmen blev et hyppigt debatemne, også uden for filmverdenen.
Ved filmfestivalen i Cannes i 2017 vandt hans film The Square festivalens hovedpris Guldpalmen. The Square vakte særlig opmærksomhed i Danmark for den fremtrædende rolle til danske Claes Bang.
I 2022 vandt han atter en Guldpalme for Triangle of Sadness. Den satiriske film var en lammende kritik af samfundets hierarki og blev øjeblikkelig ikonisk for en 15 minutter lang opkast-sekvens.