Presse-
meddelelser
Information, tilmelding til pressemøder og premierer (anmeldere) og aftale om interviews:
Kommunikationschef Morten Daugbjerg, tlf. 4213 4700 / presse@aarhusteater.dk
Omstilling til andre afdelinger
Tlf. 8933 2300 / info@aarhusteater.dk
Seneste pressemeddelelser
Sigrid Johannesen og Laura Løwe nye huskunstnere på Aarhus Teater - 24/1-23
Vinderne af TEATERANMELDERIET 2023 er fundet - 13/1-23
Se Aarhus Teaters årsregnskab 2021/22 - 18/11-22
Valgdebat: Kulturen i en krisetid - 6/10-22
Teatersæson 22/23 offentliggjort - 21/4-22
Nu accelererer den danske scenekunstbranche arbejdet med bæredygtighed - 21/2-22
350 gymnasieelever dyster i kunsten at anmelde teater - 4/1-22
Teaterprojekt gør børn klogere - 14/10-21
Ny forpagter på Cafe Hack - 7/9-21
Aarhus Teater inviterer dig med denne ikoniske musical ind i et Berlin, hvor drømmene trives selvom livet er hårdt og fremtiden usikker.
Vi er i det brølende og pulserende Berlin omkring 1930. Metropolen er en boblende tidslomme af skamløst skørlevned og frivolt frisind. Køn og kønsroller er flydende størrelser, seksualiteten er fri, og libertinere og outsidere i alle afskygninger drages dertil. Blandt andet den unge amerikanske forfatter Clifford, der kommer med toget til Berlin nytårsaften og møder den livssultne Sally Bowles, Kit Kat Klubs karismatiske hovedattraktion. I syndens tempel danses og besynges livet som en kabaret uden tanke på morgendagen. Men Hitlers magtovertagelse er nær, og hans voldsparate nazistiske brunskjorter er ikke i tvivl: Tomorrow Belongs To Me.
Et band placeret på scenen under ledelse af musiker Sascha Dupont og syv dansere får natklubben til at svede og svinge. Sally Bowles fortolkes af Aarhus Teaters Sofia Nolsøe, og kabaretens konferencier, Emcee, spilles af Simon Mathew. Den dobbelte Reumert-vinder Niclas Bendixen, som også instruerede musicalen En kort en lang og tv-serien og filmen Ditte & Louise, sætter i scene. Klubbens scenografi og lysdesign skabes af Benjamin La Cour, imens kostumerne designes af husscenograf David Gehrt.
Download:
- Plakatfoto (foto Per Arnesen)
- Pressemeddelelse (pdf)
- Pressefotos
En moderne klassiker og et foruroligende drama ladet med selvbedrag, indestængt begær og snappende vold.
Den amerikanske dramatiker Tennessee Williams (1911-1983) lod sine mesterværker Omstigning til paradis og Kat på et varmt bliktag foregå i de sanseligt svedige sydstater med lidenskabelige kvinder som de bærende figurer. Og et tilbagevendende tema for Williams er den undertrykte seksualitet og lysternes møde med den kontrolprægede virkeligheds stramme normer.
Ægteparret Stella og Stanley bor til leje i en klaustrofobisk lejlighed, hvor sveden driver af væggene, og kun kolde colaer og whisky kan stille tørsten. En dag får de besøg af Stellas søster Blanche, og hun sætter gang i et gnistrende psykologisk og socialt trekantsdrama, hvor neuroserne står i giftigt flor. Blanche er fuld af søforklaringer om, hvorfor hun er kommet. Men familieformuen er formøblet og hendes skolelærerrygte blakket af en affære med en ung elev. Hun er en kvinde på randen af sammenbrud, og hendes livsløgne og sværmeriske snobberi får Stanleys frustrationer til at slå ud i lys lue. Da ordene slipper op, lukker han dæmonerne ud.
I de tre centrale roller kan du opleve Aarhus Teaters Nanna Bøttcher som den overspændte Blanche, Jacob Madsen Kvols som Stanley med det letantændelige temperament og Mette Døssing som den tillidsfulde Stella. Den prisbelønnede og nyskabende norske instruktør Peer Perez Øian sætter i scene, mens Franciska Zahle står for scenografien, som hun tidligere har gjort det i blandt andet Medea og Hospitalet på Aarhus Teater.
Download:
- Plakatfoto (foto Per Arnesen/Yellow1.dk)
- Pressemateriale (pdf)
- Pressefotos
Oplev fem nye skuespiltalenter i Aarhus Teaters urpremiere på en hjertevarm historie om at elske landet uden for storbyen
Forestil dig et sted i Danmark uden for de større byer: Bag Brugsen og OK-tanken ligger klubhuset og fodboldbanen, og på hovedvejen gennem byen stopper bussen foran frisørsalonen og genbrugsbutikken. Vi er i et landområde, hvor rågerne skriger i traktorernes mørke pløjespor, hvor vinden suser i trækronerne, og himlen er høj og uendelig.
Himmelvendt er en historie om dybe længsler, familie og kærlighed, ensomhed og hestekræfter. En fortælling om, hvordan det er som ung voksen at blive boende i de landområder, hvor man er vokset op, fordi man har lyst. Om den store afstand mellem land og by i et land, hvor det kun tager en halv dag at køre fra den ene ende til den anden. Hvor den tætte kontakt til naturen og kærligheden til den endeløse himmel vejer meget stærkere end en abstrakt længsel efter storbyen.
Med Himmelvendt skriver Henrik Szklany et originalt stykke ny dansk dramatik. Han har tidligere blandt andet skrevet forestillingerne Altid for AaB og Røde Orm, og han stod for den dristige dramatisering af Kongens Fald for Aarhus Teater og Det Kongelige Teater.
Stykket får liv af fem nye, fremadstormende skuespiltalenter fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus, som hermed præsenterer deres afgangsforestilling, der sættes i scene af Line Paulsen, der instruerede Pagten på Aarhus Teater og Friheden, hvor vi var i Tivoli Friheden efter lukketid.
Download:
- Plakatfoto (foto Montgomery Photo/ByWirth)
- Pressemateriale (pdf)
- Pressefoto (foto Rumle Skafte)
Den står på vrangforestillinger, gåsehud og myrekryb, når Christian Lollike gendigter E.T.A. Hoffmanns mest berømte fortælling, Sandmanden fra 1817.
Trekantsdramaet om den tvivlende Nathaniel, den fremtidssynede Lothar og hans søster Clara, som blot vil Nathaniels bedste er i Lollikes fortælling blevet en skildring af et samfund, hvor sandheden er op til dig selv.
Med livet liggende åben for sine fødder kommer den unge Nathaniel i tvivl om det hele i virkeligheden er en manipulation. Er der eksterne kræfter, der blot giver ham illusionen af et frit valg? Og bør man kæmpe imod - eller overgive sig?
Forestillingen er en urpremiere skabt i samarbejde med det markante teater Sort/Hvid og det internationalt anerkendte Holstebro Dansekompagni. Den prisbelønnede instruktør og dramatiker Jonas Corell Petersen sætter i scene. Scenograf David Gehrt kreerer rum og kostumer, mens komponist-duoen Den Sorte Skole skaber forestillingens soundtrack.
På scenen får du skuespillere Andrea Øst Birkkjær og Lasse Steen fra Aarhus Teaters ensemble sammen med Frederik Mansø. Seks dansere fra Holstebro Dansekompagni, koreograferet af Marie Brolin-Tani, fuldender setuppet.
Download:
- Plakatfoto (foto Anna Marín Schram/CreativeZoo)
- Pressemateriale (pdf)
- Pressefotos (fotograf Rumle Skafte)
En balkon i den italienske by Verona har i generationer tiltrukket unge forelskede sjæle med magnetisk kraft. Det var nemlig her, Shakespeare for over 400 år siden lod alle tiders mest ikoniske kærlighedshistorie udspille sig.
Oplev Aarhus Teaters to nye stjernefrø i sprødt samspil – Mette Klakstein, der i 2020 fik Reumerts Talentpris, spiller Julie, og Viktor Pascoe Medom spiller Romeo – flankeret af et fornemt hold af teatrets skuespillere. Et originalt norsk makkerpar tilføjer dramaet og de sceniske billeder nye dimensioner; den internationalt fremadstormende instruktør Maren Bjørseth og scenograf Olav Myrtvedt, der tidligere har høstet en Reumert for bedste scenografi i Shakespeares Helligtrekongersaften på Aalborg Teater. Med på scenen er Aarhus Teaters huskomponist Marie Koldkjær Højlund, dansere fra Holstebro Dansekompagni og Aarhus Teaters Kor, så vi tør godt love en storslået teateroplevelse.
Musik af Nis Bysted, Elias Rønnenfelt og KH Marie
Præsenteres i samarbejde med Holstebro Dansekompagni
Download:
- Plakatfoto (fotograf Per Arnesen)
- Pressefotos (fotograf Rumle Skafte)
- Pressemateriale (pdf)
Sæson 20/21 & 21/22
The Supreme Gentleman
Mændene kalder sig ’incels’ – det betyder, at de lever i ufrivilligt cølibat. Vrede og frustrerede over, at ingen kvinder vil indgå i forhold eller have sex med dem, samles de i obskure online-fællesskaber. Her deler de billeder og videoer, hvor de skader og skænder kvinder og piger. Nogle af dem går endda skridtet videre og myrder kvinder i virkeligheden.
Men hvordan havner de i det følelsesmæssige dynd, og hvorfor handler de så ekstremt? Det undersøger dramatiker og tidligere huskunstner Nanna Cecilie Bang i en ætsende monolog fremført af Jacob Madsen Kvols. Aarhus Teaters nye huskunstner, Nathalie Mellbye, står for scenografien, og fremadstormende Liv Helm instruerer.
Forestillingen skabes i samarbejde med Betty Nansen.
Download
- Pressemateriale (pdf)
- Hent pressefotos (fotograf Emilia Therese)
- Hent artwork (foto Anna Marín Schram/Yellow1.dk)
Kagefabrikken
Grotesk farce om kage, krise og klæbrig konsulentkrymmel skrevet af Christian Lollike
I Kagefabrikken stikker dramatiker Christian Lollike fingrene i den glasur, vi pynter os med, når tingene går godt. For hvad sker der med empatien og tolerancen, når vi presses på vores brød og vores holdninger?
I rollen som den disruptede fabrikant Niels serverer vi Reumert-vindende Kristian Holm Joensen, der med sit eminent timede komiske talent senest gæstede Aarhus Teater i Christian Lollikes morbide sygehus-satire Hospitalet. Den unge, vilde og ekspressive instruktør Niels Erling, der i 2020 fik en Reumert Talentpris, serverer historien om den pressede kagefabrik og dens medarbejdere.
Download:
- Pressemateriale
- Hent pressefotos (fotograf Martin Høyer)
- Plakatfoto (fotograf Emilia Therese)
Man vokser op
Oplev to nye dramatikertalenter i et gnistrende møde med Tove Ditlevsen, når Aarhus Teater sætter to af hendes stærke værker på scenen i én og samme forestilling
I disse år oplever vi en sand Tove Ditlevsen-revival, ikke bare herhjemme, men også i udlandet. Tidligere på året udkom tre af hendes bøger i England og USA, og The New York Times kaldte hende ”et skræmmende stort talent”. Hun er en af vores mest markante litterære stemmer med en ufattelig indlevelsesevne og solidaritet med de såkaldt brændte børn og deres klemte liv. Hendes bøger har rod i 1940’ernes arbejderklasse i de barske københavnske brokvarterer, men hendes erfaringer er tidløse. Regina Rex dramatiserer Ditlevsens debutroman, Man gjorde et barn fortræd (1941) og Ingeborg Thomsen dramatiserer For barnets skyld (1946).
De to dramatiseringer bliver to enaktere samlet under titlen Man vokser op. På scenen får du blandt andet Aarhus Teaters Emil Prenter og Lasse Steen sammen med Luise Skov og Amanda Friis Jürgensen. Den fremadstormende instruktør Sigrid Johannesen iscenesætter, og Aarhus Teaters Reumert-vindende husscenograf David Gehrt udformer scenografien.
Download:
- Pressemateriale
- Hent pressefotos (fotograf Rumle Skafte)
- Plakatfoto (Anna Marín Schram)
Alice i Eventyrland
Årets familieforestilling er en ny version af den magiske klassiker om den nysgerrige pige Alice og hendes rejse ind i en verden fuld af mystiske væsener
Alice i Eventyrland inviterer dig med ind i et forunderligt univers, der udfordrer dine sanser og dit perspektiv på verden. Lewis Carrolls legende fortælling om Alice har i mere end 150 år hensat børn og voksne i åndeløs betagelse. Den er blevet fortolket i stribevis af bøger og på film, og nu ruller vi hele den smittende galskab ud på Store Scene.
Alice i Eventyrland er lagt i hænderne på det erfarne makkerpar instruktør Maria K. Sunesen og scenograf Mie Riis. De har sammen stået bag en række store og meget roste børne- og familieforestillinger i Danmark og Norge, blandt andet den flotte opsætning af Storm over Ramasjang på Østre Gasværk Teater i 2020.
I rollen som Alice kan du opleve Aarhus Teaters unge stortalent Andrea Øst Birkkjær, der blandt andet foldede sig ud som juleånd i sidste sæsons familieforestilling, Et Juleeventyr.
Download:
- Pressemateriale
- Hent pressefotos (fotograf Karoline Lieberkind)
- Plakatfoto (CreativeZoo)
Sæson 20/21 & 21/22
EN FORTÆLLING OM BLINDHED
Publikum ligger på feltsenge i skræmmende aktuel epidemiforestilling af Christian Lollike. Der venter publikum en radikalt anderledes teateroplevelse, når Aarhus Teater i samarbejde med Sort/Hvid og Teater Momentum blænder op for teaterversionen af Nobelpristageren José Saramagos epidemiroman En fortælling om blindhed.
Download:
- Pressemateriale
- Pressemeddelelse
- Hent pressefotos (fotograf Emilia Therese)
- Plakatfoto (Yellow1.dk)
Når vi døde vågner
Henrik Ibsens sidste skuespil, hvor den pulserende og allestedsnærværende natur æder sig ind på de forstenede eksistenser
Det norske dramatikerfyrtårn Henrik Ibsen skrev sit sidste stykke i 1899, få år inden sin død, og det centrale spørgsmål for Ibsen, hans hovedpersoner og mennesker til alle tider er: Har jeg gjort det rigtige? Har jeg egentlig levet nok?
Skuespillerne Kasper Leisner og Patrick Baurichter gæster teatret i rollerne som henholdsvis Arnold og Ulfhejm, imens Irene og Maja spilles af henholdsvis Mette Døssing og Sofia Nolsøe fra Aarhus Teaters ensemble.
Den unge, gnistrende instruktør Amanda Linnea Ginman sætter i scene. Hun har tidligere høstet roser for Damphjerte og Klædt af på Aveny-T. Aarhus Teaters huskunstnere Nathalie Mellbye og Marie Koldkjær Højlund skaber henholdsvis scenografi og lyddesign, urovækkende og kalibreret med blik for katastrofen.
Download
Sæson 19/20 & 21/22
Ordet
Reumertvinderen fra 2020 genopstår på Aarhus Teater
Ordet af digterpræsten Kaj Munk står som hans i særklasse bedste og mest intense skuespil. Han skrev det i 1925 på bare seks dage i en afsindig rus og ønskede, det skulle ramme publikum som et chok i sjælen. Forestillingen Ordet er stærke sager, og den blev en kæmpe publikums- og anmeldersucces, inden den blev taget af plakaten, da corona lukkede landet. Vi glæder os derfor over, at det nu er lykkedes at genopsætte den bevægende klassiker.
Kaj Munks scenemirakel åbenbares i sanseligt, smukt samspil mellem den nyskabende instruktør Anja Behrens og vores husscenograf David Gehrts bjergtagende scenografi, der blev Reumert-nomineret for bedste scenedesign. I rollen som Mikkel Borgen får du Henrik Birch, stærkt flankeret af sine sønner, Aarhus Teaters Kjartan Hansen, Emil Prenter og Lasse Steen. I rollen som det indremissionske modstykke, Peter Skrædder, ses Morten Suurballe.
Jeg er jo lige her
Teaterkoncert om kærlighedens væsen skabt over Anne Linnets sangkatalog
Forestillingen havde urpremiere på Det Kongelige Teater i maj og spiller på Aarhus Teaters Store Scene fra 28. august med nyt cast
Jeg er jo lige her er produceret i samarbejde med Det Kongelige Teater, som Aarhus Teater tidligere har produceret Kongens Fald og David Bowie-forestillingen Lazarus sammen med. Den erfarne instruktør Thomas Bendixen og Det Kongelige Teaters skuespilchef, Morten Kirkskov, stå i samarbejde med koreograf Signe Fabricius bag iscenesættelsen, imens den prisbelønnede Maja Ravn, der blandt andet stod for scenedesign til Teaterkoncert Imagine om John Lennon på Aarhus Teater, skaber scenografien. De musikalske arrangementer er i hænderne på Jesper Mechlenburg. Et liveband, fem dansere samt et hold af skuespillere fra begge teatre giver det hele krop og liv.
Girls & Boys
Intens monolog om en families tragedie, og det der er sværest at tale om.
En kvinde er alene på scenen, og alt virker rigtigt og dragende, når hun fortæller om sin stormfulde forelskelse i den mand, hun gifter sig med. Han er handlekraftig og med eget firma, de har fantastisk sex. De bor pænt, snart får de to livlige børn, pigen Leanne og drengen Danny, og kvinden får gang i sin karriere. Altså, et lykkeligt ægteskab. Eller rettere: Det ligner et lykkeligt ægteskab.
For hvad ved vi egentlig om, hvad der foregår bag naboens lukkede hoveddør? Hvad hører vi på den anden side af væggen, når kærligheden smuldrer og katastrofen lurer?
Med Girls & Boys byder vi på europæisk dramatik fra øverste hylde. Stykket er skrevet af britiske Dennis Kelly, der lægger mildt og næsten skæmtende fra land, for så snigende at trække os ind i en malstrøm af uhyggeligt testosteronpræget mørke.
Forestillingen har danmarkspremiere 16. juni på Stiklingen