Stiklingen
Dato
16. nov - 16. dec 2022
Pris
150 kr
Varighed
ca. 2 timer inkl. pause
Bang
Urpremiere på to dramatiseringer af Herman Bangs virtuose noveller om begær og ulykkelig kærlighed
Herman Bang (1857-1912) er for længst kanoniseret som et af de originale danske bidrag til verdenslitteraturen. Som impressionismens mester og eksponent for det moderne gennembrud forløser han med stor medfølelse såvel de stille eksistenser som de mere excentriske.
Netop disse to sider af Herman Bang sættes i spil med de to noveller Ved Vejen (1886) og De Fire Djævle (1890) i dobbeltforestillingen Bang. Hovedpersonen i Ved Vejen er den stille stationsforstanderfrue Katinka Bai, der lever med sin højrøstede mand, som ikke ser hende. Men da forvalteren Hr. Huus slår sig ned på egnen, vækker han hendes lidenskab. Tidens konventioner forhindrer hende dog i at forfølge sin kærligheds længsel, og det uforløste begær bliver skæbnesvangert. De Fire Djævle er navnet på en frygtløs og forarmet gruppe akrobater, der langsomt ser nettet forsvinde under sig, da den ene af djævlene, Fritz, indleder et forhold til en overklassekvinde, der dræner ham for al kraft. Snart erstatter had og jalousi djævlenes gensidige tillid og broderskab.
De to enaktere om ødelæggende begær dramatiseres af to unge talenter fra linjen for Dramatisk Skrivekunst ved Den Danske Scenekunstskole i Aarhus. Dicte C. Houmøller dramatiserer Ved Vejen, og Thor Gunnar Wendtland Henriksen dramatiserer De Fire Djævle.
Med Bang viderefører de nye talenter Aarhus Teaters tradition med at dramatisere to litterære værker i samme forestilling. Kærlighedens Forrykte Former byggede på to noveller af Stefan Zweig, mens den meget roste Man vokser op i sæson 21/22 gav sceneliv til to værker af Tove Ditlevsen.
"Et spændende indblik i, hvad den nye generation af danske scenekunstnere bringer"
"Er blandt efterårets bedste forestillinger"
"En forfriskende påmindelse om, at kærligheden ikke altid vinder"
"Vellykket Bang-forestilling"
Ved vejen
Ved vejen er én af fire noveller i samlingen Stille eksistenser fra 1886. Ved vejen regnes ofte som Herman Bangs hovedværk og blev i 2006 optaget i Kulturkanonen.
Novellen handler om Katinka Bai, en forknyt stationsforstanderinde til den bryske og vulgære Bai. Ægteskabet er ufrugtbart, og Katinka går langsomt i sig selv, mens hun længes efter en hvilken som helst, dog udefinerbar forandring. Da Hr. Huus flytter ind ved siden af vækkes noget til live i hende, hun forelsker sig, men af frygt for konsekvenserne tør de ikke bryde konventionerne i det lille landsbysamfund.
Snart forlader Huus landet, snart svækkes Katinka Bai, snart udvikler hun en frygtelig hoste. Alligevel passer hun sin oppasserpligt for stationsforstander Bai til hun en aften, efter at have serviceret et af hans selskaber, lægger sig i sengen og dør.
De 4 djævle
Den store novelle De fire djævle fra 1890 er en feberhed storbyfortælling om ulykkelig kærlighed og en jaloux kvinde, der langsomt ædes op af et vanvittigt had. Her ser vi Herman Bang når han er allermest excentrisk.
Fortællingen handler om ”Les Quatre Diables”, fire cirkusakrobater, hvoraf den ene, Fritz, får et forhold til en gådefuld overklassekvinde, som en aften sidder på publikumsrækkerne til et af deres shows. Den rovdyrslignende kvinde suger al kraft ud af Fritz. Fra sidelinjen kan akrobatpigen Aimée se sin elskede Fritz blive knust, og også hun fortæres af had og destruktivt begær.
Sjældent er jalousiens ødelæggende væsen portrætteret mere elegant end i Herman Bangs bizarre miljø og tragiske fortælling.
"Det er et spørgsmål om kærlighedens vilkår. Hvem har muligheden for at elske og blive elsket? Hvordan påvirkes vi af samfundets konventioner, og vores livsvilkår?
Og hvad med os, der lever idag - har vi friheden til at vælge, eller er vi fanget som Bangs eksistenser? Det er for mig lige så aktuelt i dag som i Herman Bangs tid."
Instruktør Nina Rudawski
Holdet bag
Herman Bang
af
Dramatiseret af studerende fra DDSKS, Aarhus, Dramatisk Skrivekunst:
Dicte C. Houmøller
VED VEJEN
Thor Gunnar Wendtland Henriksen
DE FIRE DJÆVLE
Nina Rudawski
ISCENESÆTTELSE (studerende ved DDSKS, KBH, Sceneinstruktion)
Katrine Gjerding
SCENOGRAFI & kostumedesign
Kim Glud
LYSDESIGN
Kim Engelbredt
Lyddesign
Marie Brolin-Tani
David Price
Koreografi
Medvirkende
Sofia Nolsøe, Mette Døssing, Carla Eleonora Feigenberg, Simon Mathew, Rasmus Arved Monrad*
(*Studerende ved DDSKS, Skuespil, Aarhus)
En tur i teatret kan være med til at skabe øget trivsel i klassen. Ud af de vante rammer, en fælles oplevelse i teatermørket og den efterfølgende snak om det, der foregik på scenen. Det kan i sig selv være vældig værdifuldt for den enkelte og for hele klassen.
Flere forskningsprojekter viser desuden også, at inddragelse af scenekunst i undervisningen kan være med til at skabe øget læring, og at æstetiske læreprocesser har en klar effekt på børn og unges læring – og får dem til at blomstre. Både menneskeligt og fagligt. En tur i teatret kan altså være mere end ’flødeskum’ i en travl skolehverdag.