Gode råd til en god teatertur 

Med elever i teatret

Alt i teatret sker her og nu i samspillet mellem scene og sal. Dvs. at I som publikum er en stor og vigtig del af oplevelsen af forestillingen. 

Det er vigtigt, at du som lærer er bevidst om, at du har ansvaret for jeres elever og deres opførsel under hele besøget i Aarhus Teater. Vi sørger selvfølgelig for en god forestilling og sikkerheden, men I kender jeres elever bedst. Forud for jeres besøg vil vi derfor gerne på denne side give et par gode råd og links, som I meget gerne må vende i lærerteamet, men også med de unge mennesker.

Huskelisten

  • Medbring den gruppebillet, I har modtaget fra os. På den er jeres pladser markeret. I kan også se jeres pladser igennem jeres billetlink ved at klikke på "Se sæder". 
  • Kom gerne i god tid. Dørene åbner 30 min. før forestillingen starter.
  • Forbered lærerteam og eleverne på teaterbesøget. Brug gerne alt hvad vi lægger ud på Aarhus Teater Læring

Vi ønsker jer en rigtig god tur i teatret og glæder os til at se jer!  

Forbered dine elever hjemmefra og snak om god adfærd i det fælles rum: ingen mobil, giv din opmærksomhed til scenen og tag hensyn til de andre gæster i salen.

Overvej, hvem der skal sidde sammen i salen i forhold til at sikre den bedste oplevelse og evt. placere en lærer/pædagog strategisk. 

Vi ser dog også gerne, at elever hellere forlader forestillingen og venter på sin klasse i foyeren, end at der tales og konfliktoptrappes i salen. 

Dørene ind til teatersalen åbner 30 min før forestillingen starter.

Når forestillingen er gået i gang, vil det ikke altid være muligt at kommer ind i teatersalen. 

Kom derfor i god tid og sørg for at gå samlet ind på jeres pladser. Tag eventuel også højde for trafik. Teatret er placeret midt i Aarhus C og der kan ofte være trængsel ind og ud af byen. 

Lyset fra en skærm forstyrrer både dig selv og andre.

Forestillingen foregår her og nu, så når lyset dæmpes, skal du sidde på din plads og bruge dine øjne og ører. Det fungerer bedst, hvis mobiltelefonen er slukket under forestillingen (også efter pausen!). 

Derudover skal du være opmærksom på, at det ikke er tilladt at tage billeder, filme og optage lyd fra forestilling.

Husk: det gælder også efter en evt. pause i forestillingen!

Respekter, at du deler tid og rum med andre - både de, som sidder i salen sammen med dig, men også dem på scenen. Du må gerne reagere på forestillingen, men du skal vente med privatsnak til efter forestillingen. 

Ledsagende lærere/pædagoger bedes forholde sig aktivt til de elever som er urolige. Aftal for eksempel inden forestillingen, hvem som sidder ved siden af hinanden, og at I taler om oplevelserne efter forestillingen. 

Man må godt forlade sin plads under forestillingen, men det forstyrrer alle i salen rigtig meget.

Hvis man alligevel går ud af salen, vil det derfor også være kontrolløren, som efterfølgende vil vurdere, hvornår det forstyrrer mindst muligt at blive lukket ind igen.

Et råd er at huske at nå på toilettet, inden forestillingen starter. 

Selvom der er ledige pladser andre steder i salen, må man ikke flytte.

Mad må ikke nydes og dåser må ikke åbnes under forestillingen.

Af hensyn til forestillingen og til de andre publikummer, beder vi om, at man ikke forlader salen under forestillingen, medmindre det er strengt nødvendigt. Et godt råd er at nå på toilettet, inden forestillingen begynder. 


Inde i teatersalen - Den fælles oplevelse

Når du har fundet din plads i salen, så forhold dig i ro. Forestillingen starter når dørene til salen er lukket og lyset gået ned.

Teatersalen er et særligt rum og du vil nu for en stund dele tid og rum med mennesker, du ikke kender. Udover dig, og de du måske følges med, så er der også alle de andre publikummer og ikke mindst skuespillerne på scenen. Vi er alle sammen medvirkende til at skabe den bedste oplevelse her og nu.

Lyde i teatret er ikke som fx i biografen. Derfor vil vi gerne, at du forholder dig i ro og ikke taler mens forestillingen spiller. Mad må derfor ikke spises i salen og en åbning af en dåse kan også forstyrre. Det sammen gælder mobiltelefonen – den skal blive i lommen og slukkes.

Når forestillingen har nået sin slutning, vil der som ofte kortvarigt blive helt mørk. Herefter klappes der og de medvirkende vil bukke et par gange. Når lyset i salen går op, så er det tegn til at du kan rejse dig og forlade teatret.

Vi håber, at du har haft en god oplevelse. 

Når børn oplever

Teaterpædagog Sissel Worm Glass og skuespiller Nanna Bøttcher giver et par gode råd, erfaringer og anbefalinger med til at få den bedste oplevelse under overskrifterne: 

  • Forbered barnet på besøget
  • Liveoplevelsen går tættere på
  • Følg anbefalingerne vedrørende alder
  • Ryk sammen om hyggen
  • Lad barnet opleve uforstyrret
  • Tal med barnet om teateroplevelsen

I videoen anvendes billeder fra Pagten (sæson 2019/20)


På Aarhus Teater får vi hvert år besøg af cirka 35.000 gæster under 25 år.

Nogen er kun 6 mdr. til de mindste forestillinger typisk på de mindre scener, mange kommer med familien til hyggelige traditioner på Store Scene. Men rigtig mange besøger os - ligesom du - med deres klasse som en del af skolepensum. 

Men vi tror på at en teatertur kan mere end blot være et afbræk i undervisningen.

AT Læring er vores særskilte afdeling på teatret, som arbejder med at lave undervisningsmaterialer, afvikle workshops med både lærere og elever og ikke mindst understøtte de læringsmål der er opsat i skolerne. 

aarhus teaters facade