Kulissen

En podcast fra Aarhus Teater 

Velkommen til KULISSEN

I podcasten Kulissen dykker vært og tilrettelægger Louise Sejr Højmark ned i de mange historier, der findes bag scenerne på Aarhus Teater.

I podcasten vil vi gerne fortælle den store historie i den lille. Og du vil derfor opleve at den enkelte episode tager afsæt i noget konkret – fx en aktuel forestilling, en historisk begivenhed eller et menneske med noget på hjerte.
Kulissens jingle er fra Marie Koldkjær Højlund og Klaus Q Hedegaards musik til forestillingen Dancer in the Dark (2018).

OM LOUISE SEJR HØJMARK

Kulturjournalist Louise Sejr Højmark er fra juni 2023 tilrettelægger og vært på KULISSEN. Hun er uddannet BA i medievidenskab og nordisk sprog og litteratur samt cand.public. i analytisk journalistik. Når Louise ikke optager podcast, arbejder hun som pressemedarbejder på Aarhus Teater og som freelancejournalist. 


Klassikeren - med Thure Lindhardt

Hvordan arbejder man som skuespiller med klassisk dramatik - og hvad kan vi bruge klassikerne til som moderne mennesker?  

Det taler vært Louise Sejr Højmark med skuespiller Thure Lindhardt om i denne episode af Aarhus Teaters podcast Kulissen. Thure Lindhardt stod på scenen som Jeppe i Ludvig Holbergs klassikerkomedie Jeppe på bjerget, der spillede i sæson 24/25 på Aarhus Teater. Forestillingen vender tilbage til teatret i sæson 26/27.  

I episoden fortæller Thure Lindhardt blandt andet om arbejdet med at spille klassisk dramatik som Jeppe på bjerget og om, hvorfor klassikere fortsat er vigtige at sætte på scenen i 2025.  

Tilrettelæggelse og redigering: Louise Sejr Højmark  

Født 24. december 1974. Uddannet fra Skuespillerskolen på Odense Teater i 1998 og har siden medvirket i et hav af teaterforestillinger samt både danske og udenlandske film og tv-serier. Han fik sit gennembrud i filmen Her i nærheden i 2000, men det var nok rollen som narkomanen Steso i Nordkraft i 2005, der gjorde Thure Lindhardt til et kendt ansigt i den brede befolkning.  

Thure Lindhardt har medvirket i blandt andet Flammen & Citronen, Blå mænd, Broderskab, Engle og dæmoner, Into the Wild, Keep the Lights On, 3096 dage (hvor han spillede rollen som Natascha Kampuschs bortfører), Hammarskjöld samt tv-produktionerne Broen 3+4, The Borgias, The Last Kingdom og Slave af Danmark. 

På landets teaterscener har han blandt meget andet kastet sig over rollen som trækkerdrengen Gary i Shopping og Fucking (CaféTeatret), Shakespeares Hamlet (HamletScenen, Gladsaxe Ny Teater samt Hamlet Short under Eutopia International Festival i Aarhus) og medvirket i Det Kongelige Teaters Brødrene Karamazov, Forbrydelse og straf, Aladdin samt Erasmus Montanus. De seneste år har Thure Lindhardt turneret med sin egen musikalske fortælling om N.F.S. Grundtvig, Jeg saa engang et Billede af det Evige.  

Thure Lindhardt debuterede som teaterinstruktør i 2021 med Frøken Julie på Bellevue Teatret og har siden instrueret dramadokumentaren Krag & Virkner, hvor han også selv spillede rollen som Jens Otto Krag.  

Thure Lindhardt har modtaget flere priser gennem årene for sit arbejde som skuespiller. Han er desuden medforfatter til selvbiografien Vi ved jo hvordan det er at være menneske samt Amdi bliver til om Mogens Amdi Petersen (begge skrevet i samarbejde med Rune Skyum-Nielsen). Derudover er Thure Lindhardt medstifter af dannelsesfestivalen RESONANS.  

Jeppe på bjerget er en komedie af Ludvig Holberg. Stykket er udgivet i 1723, men blev skrevet og første gang opført året før i teatret i Lille Grønnegades åbningssæson.  

Jeppe på bjerget handler om den fordrukne bonde og tidligere soldat Jeppe. Han piskes af sin kone, Nille, der desuden går i seng med degnen.  

Nille sender Jeppe til byen for at handle, men Jeppe går i stedet på kro og drikker pengene op. Han bliver fundet døddrukken af den lokale baron og hans lakajer, der udsætter Jeppe for en grov spøg: De gør ham til herremand for en dag og returnerer ham derefter til møddingen, hvor han bliver udsat for en falsk rettergang og dømt til hængning. Han bliver dog ikke hængt, men ender i stedet som en ’god historie’ på sin egn. 

Kilde: Lex.dk

Det oftest stillede spørgsmål til Ludvig Holbergs over 300 år gamle komedie lyder: Hvorfor drikker Jeppe? Og i instruktør Christian Lollikes uforfærdede udgave kan svaret lyde: Fordi han har været i krig. For Jeppe er ikke bare en uduelig bonde og doven slyngel, men en martret mand i krig med sig selv.  

Den kunstneriske Baronen og hans lakajer – alle fra den privilegieblinde kreative overklasse - finder den døddrukne Jeppe i vejkanten. De beslutter sig for at lade ham blive stjernen i et ’kunstnerisk projekt’, aka et overgrebslignende realityshow, hvor Jeppe blandt andet vågner i ’Baronens seng’ i et forgyldt 1700-tals slot og bliver dømt til døden i en Western-kulisse.  

I vanlig Christian Lollike-stil er Jeppe på bjerget taget under radikal og original behandling, og den er blevet vanvittigt flot modtaget af både publikum og anmeldere: Der er givet fem- og seks-stjernede anmeldelser, og forestillingen er blevet kaldt blandt andet ”gudesmuk og lige så ond” (Weekendavisen), ”formfuldendt og overraskende” (Information) og ”provokerende, pisseirriterende og genial” (Politiken). 

Jeppe på bjerget spillede på Aarhus Teater i sæson 24/25. Manuskriptet er bearbejdet af Christian Lollike med Anders Thure Djurslev og Njål Helge Mjøs og med scenografi af David Gehrt og Ida Grarup.

Du kan se hele holdet på og bag scenen her.

Ekstramateriale til afsnittet

Dramaturgens arbejde – med Hanne Lund Joensen

Dramaturgi er læren om at fortælle historier - og det er lige netop det at fortælle historier, en dramaturg skal hjælpe med på et teater.
Men hvordan gør man egentlig det? Og hvordan har dramaturgens arbejde udviklet sig i takt med det resterende samfund?

Det kan du blive klogere på i denne episode af Aarhus Teaters podcast Kulissen. Her dykker teatrets chefdramaturg Hanne Lund Joensen sammen med vært Louise Sejr Højmark ned i det dramaturgiske arbejde, blandt andet ved at genbesøge tidligere forestillinger på Aarhus Teater som Jane Eyre – en romantisk drøm, Skolekomedien og Tro, håb & kærlighed.

De ser også nærmere på familieforestillingen Pagten, hvor Hanne Lund Joensen og instruktør Line Paulsen fx skulle skære 12 timers tv-julekalender ned til to timers teater i børnehøjde. Pagten havde urpremiere som teaterforestilling på Aarhus Teater i 2019 og bliver genopsat på Store Scene fra den 9. november 2024.

Tilrettelæggelse og redigering: Louise Sejr Højmark

I episoden indgår lyd, sang og/eller stemmer fra følgende forestillinger på Aarhus Teater:

  • Pagten (2024). Kompositioner (herunder Pagten - Uden Hinanden): Aslak Hartberg. Lyddesign: Lars Gaarde. Musikalsk indstudering: Ingeborg Højlund Dania. Stemmer: Christian Hetland samt medvirkende i Aarhus Teaters Pagten 2024.
  • Jane Eyre – en romantisk drøm (2023). Lyddesign: Kim Engelbredt
  • Skolekomedien (2023). Skuespiller: Mette Klakstein
  • Tro, håb & kærlighed (2024). Lyddesign: Lars Gaarde
Ekstramateriale til afsnittet

Monologen - med Christian Hetland

’Den ultimative udfordring for en skuespiller’ er der nogle, der kalder monologen. Dén udfordring vil Aarhus Teaters ensembleskuespiller Christian Hetland gøre dig klogere på i denne episode af Kulissen.

For hvad kræver det egentlig at stå helt alene på scenen? Hvordan er det at være den, der aften efter aften har ansvaret for, at en forestilling lykkes? Og hvilken rolle spiller publikum, når den eneste, der reelt spiller en rolle, er den, der står på scenen?

Christian Hetland spillede sin første monolog i sæson 23/24, da han lagde krop og stemme til karakteren Nicolas i den anmelderroste En lykkelig slutning. En rolle, han i 2024 blev Reumertbelønnet for i kategorien ”Årets solopræstation”. I 2025 skal Christian Hetland atter stå alene på de skrå brædder, når Aarhus Teater genopsætter og tager på turné med forestillingen.

I episoden indgår lydklip med ensembleskuespiller Christian Hetland i rollen som Nicolas, hvor du også vil kunne høre forestillingens lyddesign, der er skabt af Asger Kudahl.

Vært, tilrettelæggelse og redigering: Louise Sejr Højmark

Ekstramateriale til afsnittet

Ensembleskuespilleren - med Marie Marschner

Siden 2017 har skuespiller Marie Marschner været en fast del af ensemblet på Aarhus Teater; og lige netop det at være ensembleskuespiller er temaet for denne episode af KULISSEN.

De 15 faste skuespillere, du møder på Aarhus Teaters scener, er nemlig en uvurderlig del af huset. Med udgangspunkt i sin rolle i forestillingen Lady Chatterleys elsker fortæller Marie Marschner om, hvad der driver hende som skuespiller og om, hvordan det er at være en del af et ensemble.

Hvorfor var det for eksempel en ”no brainer”, da Marie Marschner takkede ja til en plads for omtrent syv år siden?
Hvordan er hverdagen skruet sammen som ansat i et ensemble?
Hvad betyder 14 faste skuespilkolleger og det at have et stort hus i ryggen, når Marie Marschner arbejder som skuespiller?
Og hvilke ensembleroller har haft en særlig betydning for hende?

Vært, tilrettelæggelse og redigering: Louise Sejr Højmark

Ekstramateriale til afsnittet

Teatrets rolle - med Christian Lollike 

Udfordre, underholde, skabe debat, være en scene for politiske diskussioner… hvad skal teatret anno 2024? Det dykker vært Louise Sejr Højmark ned i sammen med dramatiker og instruktør Christian Lollike i denne episode af KULISSEN.

Episoden tager sit udgangspunkt i forestillingen Skolekomedien, skrevet og instrueret af Christian Lollike, der spillede i foråret 2024. Skolekomedien er en dissekering af livet i den danske folkeskole, og forestillingen er derudover et ret godt eksempel på, hvad netop Christian Lollike gerne vil med dansk teater.  Forestillingen vandt sidenhen en Reumert for Årets Forestilling.

Sæt en halv times tid af, og bliv klogere på dels Skolekomedien, men også det det at stå bag kritisk og debatskabende teater samt spørgsmålet om, hvilken rolle teatret bør spille i et moderne samfund.

Vært og tilrettelægger: Louise Sejr Højmark
Gæst: Christian Lollike

I episoden indgår lydklip fra en prøve på Skolekomedien, hvor du kan høre replikker fra skuespillerne Mette Klakstein, Amanda Friis Jürgensen og Simon Mathew.
Kilden til de teaterhistoriske fakta, betragtninger og citater, der indgår i episoden, er fra Karen Sørensens ”Dramatik – en grundbog”, som er udgivet på forlaget Systime.

Baggrundsmateriale fra Den Store Danske / Lex.dk 

Ekstramateriale til afsnittet

Anders Baggesen – Livet på scenen

Har du set en forestilling på Aarhus Teater inden for de sidste +40 år, så kender du med høj sandsynlighed til skuespiller Anders Baggesen. Siden han blev optaget på Aarhus Teaters elevskole i 1977, har Anders Baggesen nemlig spillet med i langt mere end 100 forestillinger på teatret – og så har han desuden optrådt på en række af landets andre scener, været med julekalenderne Jul på slottet og Jul på Kronborg og instruereret både skuespil, revyer og musikforestillinger.

Men hvorfor var det lige teatret, Anders Baggesen kastede sin kærlighed på? Hvad er det ved skuespilfaget, han elsker, og hvorfor føler han sig efter mere end 40 år i branchen stadig priviligeret, når han møder ind på Aarhus Teater? I den her episode af KULISSEN giver Anders Baggesen et unikt indblik i et langt teater- og skuespillerliv. Lyt med, når han blandt andet fortæller om, hvordan Bodil Udsen lærte ham skuespillerens læresætning nummer ét, hvad frihed har betydet for hans liv, og hvad den nu 65-årige Anders ville sige til sit nyuddannede 19-årige jeg. Og hvem ved - måske dukker der også et par gæstestjerner op undervejs, som giver deres besyv med om Anders?

I episoden indgår lydklip fra læseprøven på familieforestillingen Julefeber, som spillede på Store Scene i 2023.

Vært er Louise Sejr Højmark, der også har tilrettelagt og redigeret episoden.

I sæson 2024/25 medvirker Anders Baggesen i

Ekstramateriale til afsnittet

Litteratur på scenen

Lykke-Per, Et Juleeventyr, Jane Eyre, Brødrene Løvehjerte, Idioten, Mit levende hjerte, Se dagens lys. Alle er eksempler på forestillinger, der gennem tiden er opført på Aarhus Teater – og alle er titler på romaner, som forestillingerne bygger på.

Det er nemlig ikke kun dramatik, der bliver til scenekunst, men også litteratur, og dét er afsættet for denne episode af Kulissen: Lyt med, og bliv klogere på – blandt andet - hvordan man omsætter et litterært værk til en tekst, der fungerer på teaterscenen, samt hvornår og hvorfor tendensen med at sætte litteratur på scenen opstår.

Episodens gæst er instruktør og huskunstner på Aarhus Teater Sigrid Johannesen. Hun fortæller om tendensen med udgangspunkt i sit arbejde med at iscenesætte forfatter Maren Uthaugs roman En Lykkelig Slutning.

I episoden indgår lydklip med ensembleskuespiller Christian Hetland i rollen som karakteren Nicolas, ligesom du kan lytte til forestillingens lyddesign, der er skabt af Asger Kudahl. Erik Exe Christoffersen, lektor emeritus i Dramaturgi ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, har bidraget til historisk baggrund.

Vært er Louise Sejr Højmark, som også har tilrettelagt og redigeret episoden.  

Ekstramateriale til afsnittet

Teaterkoncerten

TV-2. Nick Cave. Beach Boys. Anne Linnet. Johnny Cash. Tom Waits. Kim Larsen. Bob Dylan. Leonard Cohen. Mozart. John Lennon. CV Jørgensen. Danske pophits. Aarhusiansk rock. Den danske sangskat.

Du har måske allerede gættet det, men det her er de kunstnere og musiksamlinger, der siden 2006 har været i fokus i en lang række teaterkoncerter på Aarhus Teater.

Og det er lige netop, hvad den her episode af Kulissen skal handle om: teaterkoncerter. For hvad er en teaterkoncert egentlig? Hvad er historien bag? Gæst er instruktør Nicolei Faber, som med Natten er aktuel med seneste skud på teaterkoncert-træet.

Episoden er tilrettelagt og redigeret af Louise Sejr Højmark.

Lektor Michael Eigtved, som blandt andet forsker i musikteater ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, har bidraget til baggrund med fakta om teaterkoncertens historie.

Det kreative team bag NATTEN består af instruktør Nicolei Faber, Aarhus Teaters huskomponist Marie Koldkjær Højlund, komponistduo Den Sorte Skole, scenograf Julian Juhlin, koreograf Marie Brolin-Tani, lysdesigner Mathias Hersland og lyddesigner Lars Gaarde.

I episoden, som kan lyttes til i spilleperioden, indgår musik komponeret af Marie Koldkjær Højlund og Den Sorte Skole

Ekstramateriale til afsnittet

Da bomberne sprang på Aarhus Teater

Natten mellem den 21. og 22. februar 1945, bliver der smidt bomber på Aarhus Teaters fortrappe – med store konsekvenser til følge.

Men hvorfor blev bomberne smidt? Hvem smed dem? Hvad skete op til? Og hvad skete efter? 

Tag med 78 år tilbage i tiden, når vært Louise Sejr Højmark og teatrets historiker og arkivar, Marianne Phillipsen, giver svar på, hvad der egentlig gik for sig før, under og efter den dramatiske februarnat i 1945.

Episoden er tilrettelagt og redigeret af Louise Sejr Højmark.

Ekstramateriale til afsnittet

Tidligere afsnit

Podcasten Kulissen blev oprindelig skabt til Aarhus Teater med vært Mathias Wissing. Episoderne tog afsæt i aktuelle forestillinger og samtaler med spændende personer på teatret. 

Pr juni 2023 er Louise Sejr Højmark vært på Kulissen og man vil som lytter opleve et nyt format i podcasten - indholdet tager dog som altid afsæt i livet i og omkring Aarhus Teater. 

Du kan stadig lytte til de mange gode samtaler i Kulissen "første sæson" på din podcast tjeneste.