Dansk teater 300 år

For 300 år siden blev der for første gang spillet teater på dansk i Danmark, da dørene blev slået op til landets første offentlige teater i Lille Grønnegade ved Kongens Nytorv i København - anført af Ludvig Holberg. Det fejres i 2022, som dermed står i scenekunstens, teatrenes og publikums tegn.

Hele kulturlivet i Danmark er med, når det store 300-års jubilæum skal fejres. Teatre, kompagnier og scenekunstnere over hele landet er ved at gøre sig klar, så alle danskere kan få chancen for at deltage i hundredvis af forestillinger og aktiviteter.

Desuden melder også biblioteker, museer, højskoler, aftenskoler, uddannelsesinstitutioner og kulturinstitutioner sig under fanerne for at fejre kunsten og vores fælles kulturarv. Der bliver udgivet bøger, film, tv-serier og podcasts. Byer over hele landet vil have store udendørsudstillinger. Der bliver udgivet digitale spil for børn, så alle kan opleve scenekunst.

Danskerne vil mødes til store gallaforestillinger og særarrangementer på tværs af landet. Og både Årets Reumert og verdens største børneteaterfestival – Aprilfestivalen – fejrer jubilæumsåret. Fejringen vil fylde i landets teatersale, på plejehjem, bytorve, i børnehaver og skoler, på biblioteker og bag nedlagte fabriksbygninger.

Fejringsåret

Løber fra 1. august – 3. december 2022

Særligt fokus på årsdagen d. 23. september 2022

Fejringen af dansk teater 300 år er med til at skabe en bevidsthed om scenekunstens historie. Gennem den forstår vi os selv og kunsten i et dybere perspektiv
Teaterdirektør Trine Holm Thomsen
Åbent hus 24. september
Aarhus Teater inviterer til fødselsdagsfejring med Åbent Hus lørdag d. 24. september.

Her vil der være rig mulighed for at komme ind bag facaden på Hack Kampmanns fantastiske hus fra 1900. Gæster kan glæde sig små rundvisninger, indblik i de arbejdende værksteder og meget mere.

Sådan markeres fødselsdagen på Aarhus Teater

Erasmus Montanus  på Aarhus Teater

Centralt i Aarhus Teaters markering af fødselsdagsåret står den ikoniske forestilling Erasmus Montanus. 

Holbergs komedie om den arrogante Rasmus Bjerg var både på programmet til teatrets åbning d. 15. september 1900 og så sparkede den kulturhovedstadsåret 2017 i gang med et brag i Christian Lollikes version.

Nu er Erasmus Montanus tilbage og i anledning af fejringen af dansk teater følger en lang række arrangementer i hælene! 

Erasmus Montanus tager Christian Lollike danskheden, troen, de menneskelige dårskaber og oplysningstiden under kærlig og satirisk behandling. På sort-hvid manér roteres sandt og falsk, fakta og følelser. For selvom Erasmus har ret i, at jorden er rund, er det ikke sikkert han får ret, hvis flertallet står fast på, at den er flad som en pandekage.

Tag med på en vild rejse ind i Holbergs Udkantsdanmark, for nu er en af dansk teaters mest originale, provokerende og absurd grinagtige klassikere tilbage på Store Scene.

Forestillingen spiller fra 24. august til 24. september

DR2 markerer 300 års jubilæet for dansk teater med en teaterserie i fem afsnit med titlen "Teaterblod". Her dykkes der ned i dansk teaterhistorie set med nutidens briller. En af udsendelserne handler om Holberg - Holberg 4ever - og sætter fokus på Aarhus Teater og Christian Lollikes Reumertvindende forestilling

Aarhus Teater er stolte værter for udgivelsen af hele to værker med instruktør, dramatiker og teaterdirektør Christian Lollikes forestillinger.
Der afholdes reception for begge udgivelser d. 24. august kl. 16-18, hvor alle er velkomne til et glas og Christian Lollike vil give en oplæsning undervejs.

Underværket udgives af forlaget KRONSTORK som en del af deres udgivelsesserie Bibliotek Bayou. Bogen består af ni af Christian Lollikes dramatiske tekster fra perioden 2004-2018 og tegner et billede af Danmark efter 9/11. 

Erasmus Montanus manuskriptet udgives af A Mock Book og Aarhus Teater som bog og skolesæt. Holbergs originale manus er bearbejdet af Christian Lollike og Dennis Meyhoff Brink, som også har skrevet en introduktion til stykket til udgivelsen. 

Begge bøger kan efterfølgende købes på Aarhus Teater og udvalgte boghandlere. 

Lærerkursus for undervisere
Tirsdag d. 23. august

Aarhus Teater Læring viser hvordan Holberg også kan formidles til ungdomsuddannelserne og folkeskolens udskoling. Med til kurset er instruktør Christian Lollike, sceneograf og kostumedesigner David Gehrt og historiker Marianne Philipsen. 

Over torvet - med Christian Lollike
Lørdag d. 10. september

Sammen med Aarhus Domkirke afholder Aarhus Teater løbende en række arrangementer, der knytter bånd mellem scene og kirke. Denne gang med dramatiker og instruktør Christian Lollike til en samtale om de centrale spørgsmål i hans version af Erasmus Montanus: Bygger Danmark på kristendom eller oplysningstid?

Foredrag: Holberg til tiden
Onsdag d. 14. september

Teatermuseets i Hofteatrets direktør, forfatter og Holbergkender Peter Christensen Teilmann vil vise vej tilbage til Holberg og frem til den traditionsbevidste og radikalt nyfortolkede version af Erasmus Montanus på Aarhus Teater. Foredraget er en del af Teater til tiden - et teaterhistorisk formidlingsprojekt i samarbejde mellem Aarhus Teater, KØN Museum, Teatermuseet i Hofteatret, Aarhus Stadsarkiv og Folkeuniversitetet. 

Åbningsforestillingen på Aarhus Teater

Skal vi forstå vores fremtid, må vi også kende fortiden. 

Det er jo ikke usædvanligt at man til en rund fødselsdag kigger tilbage. Hvad har formet dansk teater og hvor står den i dag?

I samarbejde med bl.a KØN Museum, Aarhus Stadsarkiv og Teatermuseet i Hofteatret præsenterer Aarhus Teater en række udstillinger og foredrag i anledning af 300-året.

Blandt de mest markante karakterer i dansk teaterhistorie er skuespillerinden Johanne Luise Heiberg.
Hendes livsbane udgør et kalejdoskop af 1800-tallets historie, kultur, dannelse – og kønsidealer. Gennem hendes breve og erindringer kommer vi under huden på en markant og kantet kvinde, hendes kunst og hendes samtid – og hendes ambivalente forhold til H.C. Andersen.

Foredrag ved Aarhus Teaters historiker Marianne Ninna Philipsen på KØN d. 31. aug

Med en række nedslag viser udstillingen, hvordan scenekunsten har spejlet, fortolket og præget forskellige tiders opfattelse af køn - med afsæt i Aarhus Teaters repertoire gennem tiden og eksempler fra teatrets righoldige samlinger. Udstillingen er kurateret og designet af historiker Marianne Philipsen i samarbejde med KØN og Teatermuseet i Hofteatret.

Oplev den på KØN fra 1. april - 30. september. Læs mere her 

Chefredaktør på Dagbladet Information Rune Lykkeberg har beskæftiget sig meget med Ibsens værker, ikke mindst i de samfundsanalyserende bøger som f. eks. "Alle Har Ret", hvor han spejler vores demokratiske tankegange i Ibsens "En Folkefjende". Her blotlægges faren ved at gå forrest i kampen for "sandheden" og den ideale kamp for ændringer og forbedringer af vedtagne forhold og konventioner, når det er demokratiet - majoriteten - der råder. 

Foredraget finder sted på KØN 28. september kl. 17. Læs mere her

Udstillingen afspejler 300 års dansk teaterhistorie, som den er kommet til udtryk på Aarhus Teaters scener fra 1722 til nu. Udstillingen vil består af kostumer, rekvistitter, dekorationer, billeder og tekster fra udvalgte forestillinger. Kurateret og arrangeret af Aarhus Teaters historiker Marianne Philipsen og præsenteres i samarbejde med Teatermuseet i Hofteatret.

Oplev udstillingen på Dokk1 fra 17. oktober til 19. november

Fra 24. aug - 22. december vil der via små tableauer i publikumsarealerne være udstillinger med referencer til aktuelle og kommende forestillinger. Et kostume, en billedsamling eller en genstand vil sætte de aktuelle teaterforestillinger i relation med teaterhistorien. 

Pop-op udstillingerne er en del af Teater til tiden, et teaterhistorisk formidlingsprojekt i samarbejde mellem Aarhus Teater, KØN Museum, Teatermuseet i Hofteatret, Aarhus Stadsarkiv og Folkeuniversitet i anledning af 300-års jubilæet. 

K7
Ekstra studierabat i uge 37

Dansk Teater 300 År, CPH Stage og Applaus har i samarbejde med Golden Days udvidet det populære koncept ’K7 – 7 dages kultur’ til også at omfatte teaterforestillinger.

På 15 danske teatre, heriblandt Aarhus Teater, kan unge mellem 18-25 år derfor opleve forestillinger for kun 40 kr. (ex gebyr) i uge 37 (fra 12.-18. september). 

Køb K7-billet ved at bruge rabatkoden K7 til disse forestillinger:

Erasmus Montanus (Pt udsolgt på ungdomspladser)

Melancholia

Frankly my dear I don´t give a damn (Pt udsolgt på K7-billetter) 

 

Bemærk at til Erasmus Montanus gælder billetprisen ikke på A- og O-pladser

K7 kampagne i uge 37
H.M. Dronningen - Protektor for Dansk Teater 300 år
H.M. Dronningen - Protektor for Dansk Teater 300 år
"Det er os en særlig glæde og ære, at Hendes Majestæt har påtaget sig protektionen for den landsdækkende fejring af 300 året for den første teateropførelse på dansk"
Mikkel Harder, bestyrelsesformand for Foreningen Dansk Teater 300 år

Aarhus Teater 

En vårhare på 122 år 

(Gen)oplev historien

Dyk ned i vores online arkiv